Eftersom ni uppenbarligen uppskattar mina inlägg om Kanadatruster så kan jag ge er lite teknisk analys av mina egna trustinnehav. Ta det för vad det är, dvs amatörmässigt. Var och en ansvarar själv för sina investeringsbeslut.
Jag har utgått från den metod som Tobbe Rosén på bloggen Winning Trading lär ut på sina utmärkta kurser, och tillämpar den lite annorlunda på dagskurser istället för intraday. Som klimatmätare använder jag ETF:en United States Natural Gas (NYSE:UNG) respektive United States Oil Fund (NYSE:USO). Inte helt korrekt kanske, men är indikativt på trenden i underliggande råvarupris för fossilgas respektive olja. Kurser kommer från Yahoo och jag använder ProTA som programvara på Mac OSX. Japp, jag har betalat för en licens.
Jag börjar med fossilgasen nu på morgonen, samt Peyto Energy Trust (TSX:PEY.UN) och Penn West Energy Trust (TSX:PWT.UN).
Fossilgas – NYSE:UNG
Fossilgasen är fortfarande i en nedåtgående trend om man tittar på veckocharten, och som sådan skall man inte investera i fossilgasen riktigt än. Faktum är att det utlöstes en säljsignal i slutet av juli 2008, exakt på toppen i fossilgasen. Detta då MACD gav signal om sälj (blå linje nederst bröt röd linje nederst). Backtrading när den är som bäst? Synd att jag inte tillämpade denna metod redan då. Själv köpte jag för tidigt i våras, ungefär när MA5 och MA14 möttes och även parabolic var positiv, men det bekräftades inte någon uppgång då MA5 föll tillbaka igen.
Trenden har inte vänt upp än, även om MACD är positiv, så bekräftar fortfarande inte de glidande medelvärdena långsiktig köpsignal i veckocharten. Men det börjar dra ihop sig.
Tittar man däremot på dagscharten så gav den kortsiktig köpsignal i fossilgas när MA5 bröt igenom MA14 för några dagar sedan.
Från den tidpunkten och framåt bör det alltså varit läge att köpa in sig i fossilgastunga bolag och truster, iaf på kort sikt.
Peyto Energy Trust – PEY.UN
Samtidigt som UNG gav köpsignal så fick även Peyto en köpsignal när MA5 bröt igenom MA14 för nio dagar sedan. MACD låg redan positivt. Återigen backtrading förstås.
Framöver skall jag förstås lägga ut signalerna när de kommer, och inte några veckor efter, men någonstans måste man ju börja.
Penn West Energy Trust – PWT.UN
Penn West gav också köpsignal för nio dagar sedan. Trusten hade förstås redan gått in i en positiv trend när MA5 bröt MA14 tre dagar tidigare, då MACD redan var positiv. Men man bör dock först köpa när även underliggande klimat är positivt, och fossilgasen indikerade köp enligt ovan först för nio dagar sedan.
Nu hade Penn West signalerat mindre än tre dagar tidigare, så köpsignalen bekräftades iaf.
Kommentarer
Man bör notera att det var för nio dagar sedan man skulle köpt UNG, PEY och PWT. Bara för att trenden är positiv just nu betyder det inte att det är en bra affär att köpa idag. För nio dagar sedan var det däremot en bra affär. Framöver skall jag som sagt lägga ut signaler när de kommer.
Jag skall försöka med samma sak för oljan och Harvest Energy Trust (TSX:HTE.UN) respektive ex-trusten Crescent Point Energy Corp (TSX:CPG) senare under dagen, i mån av tid. Annars blir det en annan dag. En ledtråd är att det inte är lika positivt, och det ligger i linje med vad jag skrivit om att oljan skall ner i pris nu under hösten.
Personligen tradar jag inte i trusterna. Vitsen med de höga utdelningarna är att man sitter och drar in pengar även när kursen faller. Däremot kan teknisk analys vara vägledande för när man skall köpa på sig mer. Jag har t ex inget problem med att köpa mer i Penn West för tillfället, men skulle dra mig för att öka i Crescent Point just nu då jag tror att man kan komma in billigare längre fram. Däremot säljer jag inte mina högutdelare bara för att de ger en kortsiktig säljsignal.
Mer om oljetrusterna i ett senare inlägg.
Caveat emptor.
11 kommentarer
Får väl passa på och tacka för att tipsen om trusterna. Jag har haft dem under uppsikt ett bra tag och köpte in mig i somras (Peyto).
PD
Lägger du även ut säljsignaler då?
Bäste Cornucopia! Kan du förklara för en okunnig varför naturgasbolagen (Chesapeake Energy och EnCana) och t ex truster typ Peyto Energy Trust handlas till stigande kurser trots att naturgaslagren är skyhöga inte bara säsongsmässigt utan även historiskt sett? Vad händer när lagringsmöjligheterna är slut? Vi är där snart. Hedgeing-effekten borde väl vara över snart också. Har du inte titta i framtidskikaren på 4.e kvartalet och 1:a 2010? NG-priset måste väl avspeglas i bolagens/trusternas kvartalsrapporterna? Vad hände då med kurserna? Blir det sen också en mild vinter så kommer vi kanske att se NG-priser på 2 dollars.
En annan fråga: Är det verkligen meningsfullt att gör teknisk analys på råvaror? Styrs inte priset av tillgång och efterfrågan? Det är ju inte frågan om översålda/överköpta aktier som handlas fram och tillbaka. Har jag missat något?
Bifogar en länk till en välskriven artikel om Peak Oil.
Sid 18
http://www.ingenjoren.se/SiteCollectionDocuments/Ingen0907.pdf
"Peak Oil riskerar att bli Peak All i vår oljedrivna ekonomi. Är vi verkligen medvetna om vilka
förändringar som väntar oss? undrar The Association for the Study of Peak Oil and Gas
svenska avdelning (ASPO Sverige)"
"Är det verkligen meningsfullt att gör teknisk analys på råvaror? Styrs inte priset av tillgång och efterfrågan?"
TA är just tillgång och efterfrågan
Teknisk analys skall spegla timingen i marknaden, ex när man skall ta en position. En aktie eller råvara kan vara fundamentalt köpvärd, men befinna sig i en fallande trend. Bättre då att vänta tills det blir billigare etc.
TA är dessutom bara kortsiktigt, säger inget om den långsiktiga utvecklingen, vilket fundamenta göra.
Fossilgasbolag hedgar mycket av sin produktion. Dessutom får vi se hur det blir med lagren nu när vi går in i vintern.
Återigen tack Cornu för fint blogginlägg.
/Morfar
Angående TA på naturgas och UNG, Jan Malmberg (EWT) högg i sten inte bara en gång utan två gånger tidigare i år när han rekade köp på nivåer betydligt högre än dagens. Sen föll spotpriset till 2.43 USD, snacka om årets köptillfälle, men då var Malmberg urstoppad. Något tredje försök blev det aldrig.
Man bör känna till att NG är mycket volatilt och att UNG är behäftad med en rejäl contango, dock är den billig jämfört med oljan ur ett historiskt perspektiv. RBS släppte i förra veckan Certifikat inom NG, som ska klara rullningen bättre.
Jag ligger lång i gas (UNG och HNU).
Fredrik L, jag var med och syndade då, om du minns.
Men nu, nu, nu minsann…
Jag minns, och jag högg också i sten! Det är många som bränt sig på gasen genom åren.
Jag fortsatte dock att snitta ner mig och det är jag glad för idag, så nu minsann…
NG är volatilt och mycket svårtradad, även för de av oss som är glada amatörer. Men när en ändlig råvara är så översåld som gasen var för ett par veckor sen ja då gäller det att inte tveka. Sådana köptillfällen dyker inte ofta upp.
La inte T Boone Pickens fram ett förslag för NGs framtid i USA, denna rena (jmf kol) och inhemska (jmf olja) energikälla. NG kan vara ett mycket bra alternativ som en långsiktig investering.
Mycket uppskattat inlägg Cornu, fortsätt så!