För arbete och fritid kan man behöva lite varierande kläder. Som modebloggorakel har jag identifierat lite trendiga kläder ur arbetsgarderoben.
Skall man meka lite med någon maskin, eller kanske ta ur inälvorna ur något husdjur så är det bra med lite överdragskläder. Det spelar ingen roll vad det är för färg på overallen, så länge den är blå och enkelt går att dra över andra kläder.
Ovanstående är ju rent av tvättad. Som ni ser så har ni här även de utlovade bilderna på en av våra byggnader, i detta fall en lada från år 1937, som också får agera fond för en photo shoot med den inkallade fotografen.
När man väl ger sig ut i skogen med motorsåg i näven så faller jag återigen tillbaka på Stihl-kvalitet. Tyskt, det är kvalitet det. Och alldeles gratis redaktionell reklam.
Nu måste jag återigen citera Asterix. “Håller den länge? Vet inte, har bara haft den i skogen i fem säsonger“.
När det är dags för beväpnad promenad så kan man med fördel använda återvunna PET-flaskor. Nedanstående varma, vindtäta plagg kommer från Swedteam (återigen gratis reklam), och dämpar ljudet av promenaden ner till vadderade dragkedjor. Mönstret är något RealTree(tm)-mönster för bättre kamouflage i skogliga förhållanden.
Fleece har ju också fördelen att det också fungerar när det är relativt varmt, såväl som att det kan absorbera 1-3 timmars regn innan man behöver ha regnkläder. Nedsidan med det är dock att det tar så lång tid för fleece att torka. För lite civilare bruk kan det vara bra att ha minst en till. Nedanstående är från Eurohunt (gratis reklam) och har väl kostat drygt 200:-
Fleece håller för det mesta, fast i min erfarenhet så är det dragkedjan som går sönder först.
Det är lite fascinerande att den svenska konfektionsindustrin fortfarande är så stark inom jaktkläder. Det finns ett otal stora och små märken som Swedteam, Härkila, Eurohunt mfl. Det är förstås mycket trevligt att ha ett stort utbud av svenskdesignade, och ibland rent av svensktillverkade kläder att välja bland.
Jagar man som jag i ett allmogelag, så kan man förstås dyka upp till formell jakt i samtliga ovanstående kläder, inklusive blåstället. Annars finns det ju ett annat arbetsplagg som lämpar sig för alla miljöer, som man med fördel kan använda på jakten.
Ovanstående jacka från Barbour är deras lite kraftigare Moorland, en grövre och därmed mer hållbar variant av deras mer vanliga Beaufort. Det här är ett helt suveränt plagg, gjort i vaxad bomull. Finns antagligen inget annat plagg som man kan ha på sig när man mockar koskit i ladan, och sedan åker raka vägen till en fin fest med efteråt. (Alltså helt sant, jag brukar köpa en del foder från en grannbonde som normalt jobbar iklädd just en Beaufort). Kan den brittiska drottningen, så kan vem som helst. Nu producerar väl Barbour en massa sk modeplagg också, men gamla hobbitar har svårt att dö (old hobbits die hard, eller vad det heter). Det enda man behöver bry sig om från Barbour är alltså de klassiska jackorna, oavsett om det är en grövre Moorland, vanlig Beaufort eller lite längre Northumbria. Och oavsett sammanhang så kan man klä sig i Barbour. Ryggfickan är förstås ett plus, så man har någonstans att lägga haren, eller för den delen den bärbara datorn…
Stil går aldrig ur. Jag vet inte när designen på jackan gjordes, men det var nog under första halvan av 1900-talet, även om just min version ovan är lite uppdaterad. Det kallar jag mode. Eller snarare antimode.
Billiga är de också. Några tusenlappar för en jacka, som i mitt fall hållit i snart tio år. Köpes med fördel i England, där de inte överprissätts. Tror man kan komma undan med under 2000:-. Och man slipper sådant där krafs som det där Kanadagässet dras med, dvs det står inte några förbaskade företagsnamn på jackan. Betalar man 8000:- för en Canada Goose så borde man väl åtminstone slippa halvmeterlång text på ryggen. Å andra sidan kan Canada Goose aldrig bli stil, utan bara nyrikt och brackigt. Och att springa runt i Sverige med kläder gjorda för -40 C är lite att överdriva. Britterna har istället lagom anpassade kläder för det svenska klimatet, iaf i södra halvan av Svea rike.
En klimatanpassad funktion på min Moorland är att man kan knäppa ihop kragen när man fäller upp den. Därmed är man vind och vattensäkrad ungefär upp till näsan, och med en lämplig hatt på huvudet är det i stort sett bara ett streck runt huvudet i höjd med ögon och öron som är utsatta för det svenska vädret. Inget Gore-Tex krafs alltså, britter vet hur man skyddar sig mot regn.
Det finns förstås alternativ till en Beaufort/Moorland/Northumbria, ex en amerikansk Filson för säg 275 USD, vilket med lite handelshinder väl fortfarande landar under 2500:-.
Noterar att även fd finansbloggaren Cristoffer Stockman idag har gått över till att modeblogga, och nu även framträder på bild som modell. Antar jag.
Ytterligare ett modeblogginlägg kommer om några timmar. Då blir det bild på mig.
6 kommentarer
Jag väntar på att du ska visa upp dina cykelkläder. Men det kanske är cykelkläderna du ska ha på dig när du står modell?
"Då blir det bild på mig"…med hatt hoppas jag. Blev nyfiken på hur den lämpliga hatten ser ut.
Det här kommer bli spännande! Tackar för övrigt för klädtipsen, kanske har vi ett nytt "mode" i antågande månne?
bra att du skriver mera om viktiga saker som kläder, men e d nt lite för mkt text o svåra ord?? D e ju ändå bilderna som är det intressanta. 🙂 Du kanske ska ha en lite lättare nivå för oss mode intresserade
Faktum är att jag faktiskt varit fotomodell(!!) hade ett sponsorkontrakt med Fenix Outdoor och var med i Fjällrävens katalog 2003 (eller om det nu var 2002) och fotades med deras F.E.M kollektion när jag och en god vän sprang ett bergsmarathon…
"det där Kanadagässet"
Kul Cornucopia, för visst låter det roligare med "ett gäss, flera gåsar"!
Vad gäller Stihl så har jag bra erfarenhet av deras röjsågar, de går inte sönder lika ofta som Husqvarna. Har båda märkenas proffssågar så jag kan jämföra.
Också skogsägare