Mejeriföretaget Milko bestämmer sig för att höja mjölkpriset till butik med 1:- per liter, för att rädda sina mjölkbönder. Innan höjningen skall mjölkbonden fått 1:30 SEK per liter mjölk efter kostnad för foder, och dessa 1:30 skall alltså täcka allt annat – gården, maskiner, löner, el, diesel etc.
Milko slår sig för bröstet och säger att hela prishöjningen skall gå till bönderna, som därmed skall få 8% mer betalt. Citat: “Prishöjningen beräknas ge en ökad merbetalning till mjölkbönderna med cirka 8 procent i månaden“.
Ursäkta mig, men jag får inte ihop matematiken. Hur kan en ökning med 1:- från 1:30 till 2:30 ge en höjning på 8%? 8% av 1:30 är 0:104 SEK.
Antingen är det någon som inte kan räkna, eller så har Milko administrativa kostnader på 89 öre för en höjning på 100 öre?
Visst, vi kan ta bort matmoms, även om Milko pratar om priset till butik, vilket som business-to-business brukar anges exklusive moms. Matmomsen är på 12%, dvs 0:108 av 1:00 SEK.
Jag är förvirrad. Kan någon mjölkbonde reda ut begreppen, eller finns det någon speciell matematik för mjölk? Eller är detta ett tryckfel från Milko, och det handlar i själva verket om 80% (76% egentligen), inte 8%? Annars är det en ren bluff att hela höjningen om en krona tillfaller bonden.
12 kommentarer
Finns det ekonomer som kan räkna, utom möjligen till sin egen fördel?
Eftersom fonderkostnaden är avdragen så är det inte 1:30 som bonden får utan mer i krokarna runt 2:10 – 2:30.
Det stämmer ju fortfarande inte, men med lite administrativa kostnader och skatt så kanske… 😉
Oak, baserat på retoriken så tror jag faktiskt att bönderna högst får 8% höjning, om det är 8% ovanpå 1:30 eller 8% ovanpå 2:30 låter jag vara osagt.
Att Milko väljer att prata om 1:30 är för att 1:00 i höjning skall verka vara så mycket, så det handlar om helt klart om retorik.
Misstänker att Milko själva tar ca 90%…
Ett system borde verkligen skapas sås vi >Konsumenter" kan ge pengar oavkortat till bonden i sådana här fall. Det är ju vi som gör det frivilligt och sätter konkurrensen
på världsmarknaden tillfälligt ur spel.
Men bra Milko -det är ändå ett bra första-steg i den här
processen som nu pågått mer än ett år-utan några resultat allsd
Jan T
Jag hittade det här på Milko's hemsida: "Det är endast priset på Landskapsmjölken som höjs. Pengarna fördelas sedan solidariskt mellan Milkos mjölkbönder. "
Det borde förklara varför höjningen bara blir 8%.
I vilket fall ska det bli intressant att se hur Milko's försäljning utvecklar sig hädanefter.
Inte konstigt man inte kan räkna på jordbrukssidan. Det är därför de trasslat in sig i en bidragsdjungel där antalet nollor är så stort att bara de är svårräknade. Det är därför EU inte behövs.
Att det i slutändan är bonden som får minst är ju bara väntat. Fattar inte att inte bönderna gjort revolution för länge sedan.
Om någon vet hur man som konsument i stan kan säkra att pengarna går direkt i bondens ficka så tas det tacksamt emot.
Köp direkt från bonden. Lite svårt när det gäller mjölken dock. Bondens marknad hålls väl då och då i olika städer?
Skall skriva lite om det där i ett inlägg framöver.
Mjölken som bonden får 1 krona mer för utgör endast 25 % av leveransen till Milko.Resten används till andra produkter såsom ost,fil och annat som står i mejerihyllan.Men lycka till med ekvationen!Pengarna har en märklig förmåga att försvinna på vägen till bönderna.Själv föder jag upp grisar…..
Föder du upp gris behöver du ännu mer lyckönskningar än mjölkbönderna.
Du har förstås rätt i det du skriver, vilket än mer gör att hela releasen kring 1:- mer per liter mjölk låter bra, men som sagt bara ger 8% i höjning.
Det är även någon som inte fattat poängen med just procent… "8% i månaden". Sen heter det väll per månad, men vet man inte vad procent är kanske man inte ska förvänta sig ett vettigt språkbruk.
/Erik
Något är lurt, för så dumma tror jag inte det är. Kanske kan det vara så att bondens totala intäkter ökar med 8%? En mjölkbonde säljer ju oxå slaktdjur, t ex.
Vi har redan fått förklaringen ovan. Endast en del av mjölken går till just mjölk, resten blir ost, smör etc. Dessutom gäller påslaget endast för sk "landskapsmjölk", vilket bara är en andel av den levererade mjölken.
Totala resultatet blir då 8% i ökad bruttointäkt för bonden. Om det är på priset med eller utan foderkostnader låter jag vara osagt.