Hur kommer svenskarnas semestervanor se ut i framtiden, och hur utvecklas turismen i spåren av den olje- och energibrist vi kommer få se i spåren av peak oil. Jag utgår nedan från mitt scenario peak oil 101.
Utlandsresor, speciellt med flyg kommer vara ett minne blott, eller möjligen något man genomför en gång i livet framöver. Ungdomar och andra kommer förstås att fortsätta resa runt och backpacka, men det kommer allt mer ske via järnväg eller genom att lifta med transportfartyg.
Generellt blir dock turismen allt mer lokal och regional; Man kommer turista i hemlandet eller i grannländerna, dit det är enkelt att ta sig med främst tåg.
Totala bilbaserade upplevelsecentrum som t ex Kol-mården eller ALV kommer få det allt svårare, i den mån de inte har enkel tillgång till järnväg. Samtidigt kommer förstås flygcharter allt mer ersättas av tåg- eller busscharter. Busscharter med biodrivmedeldrivna bussar för den lokala turismen, och tågcharter för att t ex resa ner till Medelhavets tätorter för solsemester, i den mån eventuella klimatförändringar uppmuntrar detta.
Men en del näringar kommer i motsats mot de bilcentrerade upplevelsecentrumen som Kol-mården eller ALV att frodas. T ex har Åre en guldsits, med enkel tillgång till tåg. Rimligtvis expanderar man på detta för att göra Åre till en attraktion året runt.
I övrigt kommer de lokala fd socitetssemesterorterna att få ett uppsving, men nu främst för medelklassen. Sociteten reser fortfarande utomlands, eller till lite mer för allmänheten svårtillgängliga platser som Båstad eller Gotland. Att åka någonstans man inte kan komma med tåg blir status.
Störst uppsving får förstås stadsturismen. Liseberg kommer vara Sveriges största turistmål, då man rent av redan idag har en järnvägsstation bara hundratalet meter från entrén, en station som förstås kommer expanderas. Hela upplevelsecentrat sträckan Liseberg-Korsvägen-Skånegatan med slut i Ullevi-arenorna kommer få ett enormt uppsving, och här hittar man i mycket framtidens turism, dvs stora koncentrationer av aktiviteter inom gångavstånd från varandra med lätt tillgång till järnväg. (Vi hittar redan idag här Världskulturmuseet, Universeum, Liseberg, Svenska Mässan, Scandinavium, Filmstaden Bergakungen, och nya Gamla Ullevi och gamla Nya Ullevi. Dessutom integrerad polisstation och häkte inom gångavstånd, plus ett antal av stadens största hotell, plus att det redan går eldriven spårtrafik, dvs spårvagnar, rakt genom området)
Andra orter kommer förstås också ge sig på denna form av upplevelsenexus. Man kan t ex ta Borås, med Borås Djurpark, Borås Arena och Knalleland som exempel. Järnvägen passerar idag rakt genom djurparken, och allt som krävs är alltså en perrong, så kommer hela Sverige kunna ta tåget till Borås Djurpark, att jämföra med Kol-mården. Nu ställer förstås sådan lite högre krav, Kol-mården är t ex antagligen Sveriges finaste djurpark, vilket man inte kan säga om Borås idag. Men detta är iaf ett exempel på hur man kan skapa ett upplevelsenexus. Borås behöver förstås ha hotell i området, och återprofilera köpcentret Knalleland tillbaka mot outlet för postorderföretagen, postorderföretag som kommer få en allt starkare roll efter peak oil. Som kontrast kan man konstatera att bilkrävande Ullared inte har någon framtid, vilket gör att Borås återigen kan profilera sig här.
Något motsägelsefullt kommer antagligen husvagnssemester att få sig ett uppsving, även om det kanske handlar om kortare sträckor än idag. Relativt tätortsnära camping kan alltså få sig ett uppsving.
Men framför allt så kommer stråk för cykelsemester att etablera sig ut från tätorterna. Exempelvis borde de sträckor kring Göteborg jag beskrev i ett tidigare inlägg bli allt mer cykelcentrerade, med lämpliga övernattningsplatser och matställen på lagom avstånd.
Det går även att tänka sig att olika attraktioner, ex Kol-mården och ALV mfl går samman och startar en elbilsrutt. Med lagom avstånd mellan varandra, säg 20-40 mil, beroende på elbilarnas prestanda i framtiden, erbjuds en totalupplevelse med övernattning medan man laddar bilen på upplevelsecentrats parkeringsplats. Man kan t ex tänka sig en rutt Stockholm-Kolmården-ALV-Kalmar/Öland-Skåne (finns det ngt sevärt där?)-Badort i Halland-Göteborg-Gränna-Kolmården-Stockholm, som en elbilssemster som kan säljas i paket på åtta dagar, inklusive laddning. Här expanderar alltså turistnäringen till att också leverera energi till transporterna. Möjligen genom att finansiera egenägda kraftverk på annat håll, för att ta hela kedjan från produktion till slutkund.
I övrigt borde segelsemester, uteslutande med segelbåt bli populärt, men det kanske i praktiken innebär en tillbakagång, då många inte kan segla idag utan skulle sluta om de inte längre kan använda motorn. Sommarstuga fortsätter förstås vara populärt för de som har råd, och i den mån inte sommarstugor successivt köps som permanentboende för allt sämre bemedlade svenskar i den ekonomiska nedgången spår. Samtidigt blir det förstås allt svårare att pendla från en sommarstuga, så utfallet kanske istället blir en återgång till sommarstugor som just sommarstugor, dit man reser 1-2 gånger om året. Sommarstugor nära tätort, iaf inom elbilsavstånd kommer bli populärare, på långa avstånd krävs närhet till järnvägsstation.
Men den vanligaste semestern blir att stanna hemma. Kanske koncentrera sig på köksträdgården eller kolonilotten, för att dryga ut den allt dyrare maten i affären.
Slutsatsen är att inhemsk turism och semester kommer få sig ett uppsving, i den mån folk fortfarande har jobb och råd med semester. Det finns möjligheter att utvecklas för turistattraktionerna, och speciellt om de går samman i allt större upplevelsecentra nära järnväg.
Mitt fokus på järnväg förutsätter förstås ett paradigmskifte från myndigheternas sida. Idag går järnväg allt mer mot färre stationer, högre hastigheter och längre sträckor, och istället är det annan trafik som skall föra personer till sitt slutmål. Bilen har blivit en förutsättning för järnvägen. Vi skall alltså inte lägga ner de lågt trafikerade sträckorna, och stänga allt fler små stationer. Tvärt om behövs det fler stationer och helst även fler sträckor.
Men idag läggs alla pengar på att bygga i framtiden tomma motorvägar. I den mån man bygger järnväg så handlar det om höghastighetsspår mellan befolkningscentra. Detta måste ändras.
Att t ex evenemangsstråket i Göteborg kommer fortsätta vara en stark attraktion beror nog mer på tur än på skicklighet och förmågan att planera strategiskt långsiktigt för framtiden. Men det är dags att göra det nu. Börja planera. Om tio år kan mitt scenario vara verklighet.
Man kan väl konstatera att förbud mot gatumusikanter i Göteborg knappast ligger i linje med att uppfattas som ett upplevelsecentrum eller kommer göra staden till ett attraktivt turistmål, vilket väl stärker tesen att de flesta politiker inte har en aning om vad de sysslar med.
Att diskutera hur kulturlivet ser ut i spåren av mitt peak oil-scenario får bli en diskussion i ett senare inlägg. Men levande och lokal musik, som t ex gatumusikanter, är definitivt en del av det framtida kulturlivet.
Diskutera, kommentera, kritisera. Vill ni diskutera peak oil generellt, gör det under scenarioinlägget. Här vill jag helst se en diskussion i ämnet semester, förutsatt peak oil och mitt grundscenario.
17 kommentarer
Du är inte så ofta i centrala Göteborg, eller hur? Tanken med de nya reglerna om gatumusik är inte att stoppa gatumusiken utan att stoppa tondöva tiggarmusiker från Rumänien som tyvärr har invaderat inte bara Göteborgs gator utan även t ex Stockholm där regler om gatumusik också finns.
De rumänska tiggarmusikerna anses allmänt sändas ut av kriminella nätverk och de får inte behålla pengarna själva. Deras fruktansvärda "musik" bidrar inte på något sätt till att göra Göteborg till ett mer attraktivt turistmål, det skrämmer tvärtom bort besökare.
Paris, ett av världens största turistmål, har för övrigt rigorösa regler på området. En gång per år får musikerna spela upp och de som klarar testet utrustas sedan med tillstånd. Göteborg är alltså inte extrema på något vis. Förbudet är välkommet och jag önskar att det hade kommit något tidigare. Då hade jag sluppit lyssna på Mirka vid Drottningtorget och hans eländiga trumpetspel några tusen gånger. Mirka i direkt anslutning till stans största kollektivtrafikknutpunkt bidrar inte direkt till att öka kollektivtrafikresandet.
Så varför inte istället införa krav på att spela upp för tillstånd? Det är för övrigt inte bara Paris som har det så. Ett totalförbud är extremt, och eventuella skumma element ibland gatumusikanter är ett symptom på något annat, som inte botas med att man bekämpar symptomet. Ge resurser till polisen istället, annars dyker det bara upp andra symptom. Man kan ju börja med att inte flytta fem polistjänster i Göteborg till att jaga fildelare, utan de kanske borde åtgärda annan kriminalitet istället?
Cornucopia:
Gatumusik har inte förbjudits, låt mig citera direkt ur "Lokala föreskrifter om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd för Göteborgskommun"
"7 §1
Utövande av gatumusik inom nedanstående områden får inte ske utan tillstånd mellan kl. 11.00-15.00 dagligen:
– På Kungsportsavenyn från Nya Allén i norr t.o.m. Götaplatsen i söder samt på Kungsportsavenyns och Götaplatsens tvärgator t.o.m. och inklusive de närmaste parallellgatorna.
– I stadsdelarna Inom Vallgraven och Nordstaden (exklusive Drottningtorget och Nordstans Affärscentrum).
Utövande av gatumusik inom Nordstans Affärscentrum får inte ske utan tillstånd mellan kl. 11.00 – 17.00 dagligen.
Om polismyndigheten har ufärdat tillstånd för utövande av gatumusik skall ovanstående villkor inte gälla under den tid tillståndet avser.
Ljudförstärkare och högtalare får inte användas under någon tid på dygnet utan särskilt tillstånd från polismyndigheten.
Polismyndigheten bör vara restriktiv med tillståndsgivning för musik med ljudförstärkare och högtalare. "
Som du ser kan polisen alltså utförda tillstånd för gatumusik om gatumusikern ansöker om det. Troligtvis kommer rumänska tiggarmusiker inte få tillstånd, men seriösa musiker som inte spelar samma visa 24/7 finns det ingen anledning att neka tillstånd. Bra också att polisen instrueras vara restriktiva med tillstånd för högtalare vilket torde påverka det så kallade panflöjtsbandet mycket negativt.
Det verkar som om detta politiska beslut faktiskt överensstämmer med dina egna åsikter! 🙂
Alltid intressant att spekulera.
Jag kan konstatera att jag har en Jvg-station på södra stambanan ca 5 km från gården på höglandet. Där stannar idag 2-3 tåg per dag, men det kanske blir fler!?
En av årets semesterresor går med Jvg Köpenhamn-Amsterdam-Paris-Köpenhamn.Det är underbart att slippa köra bil, resa med nattåg och dagtid vältra sig i kultur och god mat.Känns som vi ligger steget före här 🙁
Hur ser ditt scenario ut för jordbruket (inte bara för rumänskt sådant)?
Mvh
Hellbound
Tjena Cornu (och kommentatorer!
Angående något helt annat:
Jag läste denna mening i dagens dn.se
""Riksbankens direktion har därför beslutat att sänka reporäntan med 0,25 procentenheter till 0,25 procent. Räntan väntas ligga kvar på denna låga nivå under det kommande året."
Vad menas med det kommande året, resten av 2009 eller 2010?
Någon som vet?
Cornu!
Båstad är väl inte "lite mer svårtillgängligt". Tågstation finns ju även där?
"Rumänska". Detta politkorrekta Newspeak är bedrövligt.
Det jag tror kommer att hända inom en inte allt för avlägsen framtid är att själva begreppet "semester" kommer att försvinna. Folk kommer inte att ha råd vare sig att resa någonstans eller att ta semester. Det kommer kanske inte ens att finnas något att "ta semester" ifrån, dvs inga jobb. Åtminstone inte som vi definierar "jobb" idag utan istället kommer det att handla mera om att överleva på ett eller annat sätt…
Anonym,
Ordet "rumänskt" var faktiskt bokstavligt menat.
http://www.blackeartheast.se
Hellbound
Hallå där!
Hittade just till din blogg och du verkar skriva om sådana ämnen som jag själv reflekterar över mycket.
Ett par frågor:
1) Om ditt scenario inträffar var är lämpligast att bo? I storstad eller på landet?
2) Om detta sker, vad bör jag göra idag för att maximera mitt välstånd i den "nya" ekonomin?
Lätta frågor, eller hur? :p
"1) Om ditt scenario inträffar var är lämpligast att bo? I storstad eller på landet?"
Väldigt intressant fråga. Sök gärna i bloggen efter tidigare inlägg om ämnet. Själv tror jag att landsbygden först kommer att försämras genom att det kommer att bli allt dyrare för verksamheter på landsbygden att överleva de högre transportkostnaderna samt att underhåll av vägar, elledningar, teleledningar blir allt sämre.
En del spekulerar i att landsbygden kommer att få en renässans efter peak oil och att många människor från staden skulle vara tvungna att flytta ut till landet då arbetet som oljan tidigare utförde nu måste göras manuellt. Frågan är om detta verkligen är nödvändigt. Något borde vi trots allt lyckats uppnå genom de senaste årens tekniska framsteg och oljan är, även om priset dubblas, fortfarande väldigt billig.
”2) Om detta sker, vad bör jag göra idag för att maximera mitt välstånd i den "nya" ekonomin?”
Om du är 80-talist: glöm alla idéer om att jobba inom mediabranschen eller något annat glassigt jobb och att göra bostadskarriär. Men bli samtidigt inte deprimerad på grund av de begränsningar som oljan sätter upp för dig, utan acceptera förändringarna och anpassa dig efter dem.
Skaffa inte en massa lån. Folk som tagit lån de senaste åren har räknat med att räntan skulle kunna höjas ganska rejält, men få har räknat med att priset på bostaden skulle kunna falla eller att deras inkomst skulle minska. Många har fått sin världsbild krossad genom att facket gått med på lönesänkningar eller att de blir arbetslösa och tvingas leva på a-kassa.
Kort sammanfattning: skaffa dig rätt inställning och gör dig skuldfri.
/jonne
Anonym, det var kul att du hittade hit.
Jag tror inte jag fört ngn speciell diskussion staden-landet, men angående landet har jag bland annat skrivit följande:
http://cornubot.blogspot.com/2009/02/leben-das-bullerbu-lokalisering-pa.html?showComment=1234901220000
Har även nämnt stad vs land i ngn kommentar, ex här
http://cornubot.blogspot.com/2008/10/lite-minnen-frn-90-talets-bostadskris.html
Jag tror staden initalt gynnas, men att pendeln svänger senare, men det är olika grader i helvetet. Det måste vara en preferens, vilket val man gör, annars blir det bara fel ändå.
Hej! Det finns tåg som går till Kolmården. Liten bit att gå till parken dock.
Intressant läsning! I Skjutsgruppen reser folk tillsammans av massa olika anledningar; men stora anledningar är såklart bensinpriset och miljöfrågan. Det intressanta är hur detta tar sig uttryck i semestertider: folk behöver inte åka exakta dagar, och kan diffa på nån vecka bara för att få samåka. Flera uttrycker dessutom önskan att åka "varmsomhelst" men från en specifik ort -som ett äventyr och en spännande semester i samåkningens anda.
Astrid Lindgrens Värld har en helt egen tågstation som är bokningsbar på SJs hemsida, byte i Linköping från Stockholm.
Att semestervanorna kommer ändras tror jag också – men kanske mest pga att vi kommer bli relativt fattigare i Sverige.
Jag är helt övertygad om att vi kommer hitta alternativ till olja för våra transporter. Det kommer bli en period med dyrare transporter, färre solresor osv – men sen komemr alternativ.
Att världen skulle bli mindre global tror jag inte på – genom historien har världen ständigt blivit mer globaliserad, även innan oljan ! Och kommer så fortsätta även med andra energiformer (med eller utan lilla Sverige på "tåget")
Jag föreställer mig snarre att semestrar i framtiden kanske kan tas i omlopppsbana (http://www.virgingalactic.com) elelr kanske på månen elelr på en rymdstation – i början förstås för de lite mer bemedlade.
Notera också att en uppskjutning med virgin galactic inte kräver speciellt mkt fossilt bränsle, eftersom det bara används till bärarplanet, och utvecklar man bara alternativ till jet-bränsle (http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/mikroskopiska-alger-ska-radda-varlden-1.622703) så krävs inte ngt sådant alls…
/K
Kan zeppelinare vara ett alternativ?