Vi kan nu läsa om att det aldrig förr funnits så många svältande i världen som just nu, och att detta delvis beror på finanskrisen och höga matpriser.
Genast rusar vänsterbloggare upp på barrikaderna och hävdar att det är kapitalismens fel att folk svälter.
Som vanligt är vänstern ute och cyklar. Dels är de historielösa, och glömmer att tiotals miljoner människor svalt ihjäl i Sovjetunionen, trots att det landet hade världens bästa åkermarker, och dels är de strutsar som stoppar huvudet i sanden och inte låtsas se att svält främst förekommer i diktaturer, och ofta i vänsterdiktaturer. I liberala stater med marknadsekonomi svälter väldigt få, t ex i västvärlden, men även i de liberalare länderna i Afrika och Asien.
Istället är det när man via socialistiska dekret, som i Zimbabwe, fördärvar en fungerande marknadsekonomi, som man går från att vara Afrikas bördigaste land och en stor matexportör till att vara fattigast och ett svältande land. Zimbabwe kunde en gång föda sig själva och sina grannländer, men så tog socialisten Mugabe och beslagtog all mark och genomförde en socialistisk jordreform och delade ut marken till sina vänsteranhängare. Resten är som man säger historia. Och svält, inte bara för Zimbabwe, utan även för många av grannarna. Vill man krossa matproduktionen i ett land skall man socialisera den. Inte för att vänsterbloggare förstår det, mat kommer ju från Konsum.
Samtidigt är vänsterbloggarna hycklare, eftersom det är just marknadsekonomin som gör att de själva har mat på bordet. Att det fortfarande produceras så mycket mat som det gör ett litet tag till beror på de höga priserna. Utan höga priser så hade det varit ännu större brist på mat. För vänsterfolk är det förstås svårt att förstå sådana mekanismer.
Oavsett så kommer det bara bli värre. Den fallande oljeproduktionen pga peak oil kommer leda till både högre matpriser och lägre matproduktion i takt med högre oljepris framöver. Matproduktionen kommer klämmas från två håll, mindre skördar i takt med att brist på olja eller dyr olja slår ut bönder, och lägre matproduktion i takt med att biobränsleproduktionen ökar.
Så vi får vänja oss vid rubriker om stigande antal svältande i världen, men kanske fortsatt sjunkande andel.
Jag utgår från att vänsterbloggarna som skyller på kapitalismen själva odlar all sin egen mat, istället för att köpa mat dyrt så att svältande fattiga i diktaturer i Asien och Afrika inte kan få mat.
Själv har jag idag åtminstone arbetat med att höja produktionen på betesmark, för att klämma ut några gram kött till, som vi därmed inte behöver sno från fattiga diktatur- och vänsterideologioffer.
En sak är säker, ju hårdare vänster ett land är, desto lägre matproduktion. Titta bara på Nordkoreas svältande befolkning.
Vidare så upplever vi inte en kris för kapitalismen, oavsett om vänsterfolk vill få det till det. Vi upplever en finansiell kris för det socialistiska keynesianska ekonomiska systemet. Krisen har orsakats av statliga regleringar, inklusive artificiellt sänkta räntor. Hade räntorna satts på marknaden, istället från keynesianska centralbanker hade krisen aldrig uppstått utan kvävts många år innan den ens uppstått. Vi hade därmed inte heller fått någon bostads- och lånebubbla, och även goa LO-medlemmar hade haft råd att köpa bostad i storstäderna. Men via statliga socialistiska regleringar och artificiellt låga räntor så har obalanser och med det klassskillnader uppstått.
Det går också att konstatera att klasskillnaderna är som lägst i liberala länder, och som störst i vänsterländer. I ett vänsterland är alla fattiga, utom eliten som i praktiken är oändligt rika. I ett liberalt land finns hela spektrumet, men inga oändligt rika.
9 kommentarer
Vänstern vill ju att vi ska bekämpa ett imaginärt problem, AGW Antropogen Global Warming, bl a genom att tillverka etanol av människoföda och på så sätt bidra till högre livsmedelspriser och fler döda i svält, vilket är ett högst reellt problem.
http://fattybom.blogg.se/
Håller med dig i stort men så enkelt är det väl inte. Det finns exempel även i Latinamerika som styrker din tes men om man ser på centralamerika så har det socialistiska av alla länder Kuba klarat sig rätt bra när det gäller matproduktion om man beaktar att de gått igenom en process som liknar peak oil. Visserligen med många baksidor av medaljen samtidigt men jordbruksmässigt har de trots socialistisk diktatur utan lika billig tillgång till energi som grannarna klarat sig hyfsat. ¨
Kuba genomförde en jordreform där folk fick ett eget ägande av produktionen från marken, tillsammans med riktade och medvetna insatser för att optimera och maximera matproduktionen, inklusive odla upp parker i städerna för matproduktion.
Det är möjligen ett undantag som bekräftar regeln.
Kanonbra – det är insikter som de du framför kring kapitalismen kontra Keynes som gör din blogg till en utmärkt källa till riktig, relevant och framtidsinriktad kunskap.
Fortsätt så.
MVH
Rätt skrivet – men en sak bara som man måste se upp med:
Använd inte Nordkorea som exempel på socialism.
Det har inte så mkt socialistiska inslag som inslag av galen despotism/monarki ! 🙂
Det öppnar bara för vänsterargument om att dagens socialism inte alls handlar som diktaturer – utan den är mycket bättre osv…
Själv har jag mest svårt för alla problem som uppstår i socialismen pga den retoriska dubbelmoralen…
Man säger sig kämpa för en sak och mot andra saker – men i praktiken så måste man lyfta in element av "den andra sidan" för att det skall funka.
/K
Vad arg du låter! Du låter alltid arg när du skriver om vänster och höger. Ödmjukheten är som bortblåst.
Ibland roar jag mig med att finna motsatsen på rubriker i tidingar m.m. På så sätt kan man ofta se ifall rubriken betyder eller tillför något eller bara är galimattias.
"Inte kapitalismens fel att folk svälter"
kapitalismens binära motpol är oftast socialism.
Så rubriken kan läsas:
"Socialismens fel att världen svälter"
Tolkningen stärks genom att inlägget exemplifierar en rad socialistiskta diktaturer där folker svälter eller svalt.
Men hur styrs världen egentligen i stort? Den är framförallt marknadsliberal och inte socialistisk.
Allt ovan faller förstås på att Du har en stenhård hårklyvar definition av kapitalism, där minsta regel förvandlar ett land till socialism.
En helt fri marknad hade troligen lett fram till samma problem idag med miljöförstöring, utnyttjande av billig arbetskraft och ändliga resurser som tar slut.
Ett samhälle helt fritt från regleringar har aldrig funnits för det finns ingen enskild grupp som kan tjäna extra på det.
Retoriken beror på att det rör sig om ett bemötande av diverse vänsterbloggar som automatiskt och utan grund skyller allting på kapitalismen.
Så fort något är fel så skyller man på kapitalismen, det kallar jag inte för analys. Marx skulle skämmas.