Det närmar sig för beslut om förslaget om subventioner av solcellsanläggningar i Sverige, som jag skrivit om tidigare.
Förslaget innebär att man sätter av 150 MSEK under två år till att subventionera 60% av nätanslutna anläggningar, upp till 2 MSEK per anläggning. Man går dock inte så långt som i Tyskland, där man även ger prisgaranti för överskottsel, vilket gett upphov till en hel del rätt stora privata anläggningar. Inte sällan kan man hitta hela lador täckta av solceller i just Tyskland, vilket vi knappast kommer få se här. 150 MSEK räcker inte heller särskilt långt, så det blir först till kvarn.
Veckans Affärer uppmärksammar nu detta i en artikel.
I artikeln framgår det att en 1kW-anläggning ger ca 850 kWh per år i Södra Sverige, rimligtvis vid optimal placering.
Dags för lite gratis redaktionell reklam (jag gör det igen, att jag aldrig försöker få betalt…) . En 600 W anläggning kostar 46 000:- hos Lego Elektronik, och hos Etc:s Egen El kostar 540 W 44 000:-. Detta inkluderar omformare för att mata in elen på ditt lokala nät, och kopplas in i en vanlig stickpropp. Man bör tillägga att det tillkommer kostnader för montage, men det hela kan utföras av en privatperson. Eller två…
Med subvention på 60% blir kostnaden för 600W 18400:- och för 540 W 17600:-.
600 W ger alltså 0.6*850=595 kWh om året, och solcellspanelerna beräknas överleva i 20 år. Med 1:25 SEK per kWh inklusive skatter och moms, blir det en minskad elkostnad på 743:- om året, eller 14860:- på 20 år. Överlever panelerna i 25 år utan minskad prestanda får man in 18575:-, dvs pengarna tillbaka på 25 år. Utan ränta.
Vän av ordning kan väl påtala att elpriset antagligen hinner stiga under perioden, så ovanstående är lite elakt.
Men det är, trots 60% i subvention, fortfarande bättre att investera pengarna någon annanstans. T ex i ett vattenkraftbolag som norska Hafslund (OSE:HNA), eller kanadensiska Innergex (TSX:IEF.UN) eller Great Lakes Hydro (TSX:GLH.UN), som alla delar ut pengar varje år eller varje månad. Hafslund har väl även en betydande aktiepost i norska solcellstillverkaren Renewable Energy Corporation (OSE:REC). De enda som tjänar på solcellssubventioner är just tillverkarna, åtminstone med de nordiska låga elpriserna. Även Aktietorgsnoterade investmentbolaget Borevind (Aktietorget:BORE) är med på marknaden genom portföljbolagen solcellstillverkaren Gällivare Photovoltaic och konsultbolaget Switchpower, som nämns i Veckans Affärers artikel.
Nu rör sig de svenska subventionerna om småpotatis i sammanhanget, och påverkar knappast REC och Hafslund. Möjligen kan Borevinds betydligt mindre GPV tjäna några korvören på detta.
Solceller är och förblir olönsamma med våra låga elpriser, med eller utan subventioner. Som Switchpowers vd Lars Hedström säger till VA, det måste vara andra motiv än pengar som gör att man skaffar en anläggning.
Man kan ju vända på det. Det är inte så många som räknar på lönsamheten i en ny soffa eller en stor platt-TV, till samma kostnad som 600 W subventionerade solceller. Nu kan man förstås göra roligare saker i soffan än man kan göra med solceller, och TV:n innebär kanske lite underhållning, men de är ännu olönsammare än solceller.
Vänder man på det igen så är solceller den alterantiva energiproduktion som innebär mest utsläpp av CO2, mest utsläpp av svaveldioxid, mest utsläpp av stoft och mest utsläpp av radioaktiva ämnen under sin livscykel. Detta pga den råvaruintensiva tillverkningen per genererad kWh från gruva och borrhål till återvinningsstationen. Solceller består som bekant av av bl a kisel, silver, koppar och plast (=olja eller fossilgas). Inget av detta växer på träd, om vi säger så…
7 kommentarer
God Morgon!
Hur stor är utdelningen i de Canadatruster Du skriver om?
/Nyfiken
Ur minnet så ligger väl Innergex på runt 11% och Great Lakes runt 8%. Men det får du kontrollera själv.
Finns det ngn Trust som innhar både olja och vind/vattenkraft?
Bra och informativt skrivet, det är nog många som blir förvånade över hur lite det lönas sig att investera i en solcellsanläggning idag, även med stora subventioner.
Jag är också intresserad av truster som placeringsalternativ.
Vill du dela med dig av dina tankar kring vilka investeringsalternativ du själv skulle välja?
Hur skulle du idag placera en miljon kronor i truster ?
Jag är inte så påläst på detta område och tar tacksamt emot dina synpunkter!
Mvh Michael
Cornucopia,
Intressant inlägg. Men det finns väl många olika solcellsteknologier med olika kostnad per watt. Vet du vilken teknik som används av de svenska leverantörerna? Hela solcellsbranschen verkar ju inte på långa vägar vara färdigutvecklad. Tunnfilmssolceller har avsevärt lägre produktionskostnad per watt än de gamla kiselsolcellerna. Hur stor roll spelar det in på den totala lönsamheten? Är det bara på marginalen? Inget att hoppas på?
0.6 *850 kwh per år – är det räknat på den staistika faktiska solinstrålningen i Sverige då ?
/K
Enligt artikeln ger 1kW solpaneler 850 kWh om året i södra Sverige, och 800 kWh om året i norra.