I ännu ett tafatt försök att rädda Sverige från världsläget halverar Riksbanken styrräntan till 0.5%. Inte för att det hjälper. Vi upplever egentligen inte en likviditetskris, utan en solvenskris.
Det kvittar vad man sänker eller höjer räntan till. De som kan låna vill inte, och de som vill låna får inte.
Enda effekten som räntesänkningen får är att öka marginalerna för bankerna, t ex Swedbank som inte sänker sina utlåningsräntor en enda punkt. Å andra sidan så var en större sänkning väntad, vilket man också ser på att kronan faktiskt stärks på sänkningen. Marknaden hade förväntat sig att räntan skulle ner till 0.25%.
Riksbanken signalerar dock att de tänker starta tryckpressarna och börja köpa obligationer för nytryckta digitala pengar framöver, istället för att sänka räntan. På så sätt kan man ju även sänka de långa räntorna, genom att dammsuga marknaden på obligationer med längre löptid, istället för bara de korta räntorna mha styrräntan. Eller kvantitativ lättnad som det heter på finspråk.
Oavsett så har många privatpersoner och företag redan belånat sig upp över öronen, och får inte låna mer, oavsett vad räntan är. Och de som har mer låneutrymme är inte dumma nog att i rådande konjunkturläge öka belåningen.
Bankernas ovilja att låna ut pengar ligger t ex bakom konkursen för Plastal. Som leverantör av t ex stötfångare till bilindustrin så kunde en ny bilmodell kosta Plastal 50-100 MSEK i verktyg och formar för olika stötfångare till bilmodellen. Pengar som biltillverkaren inte betalar förrän produktion faktiskt startar, vilket gör att man måste låna pengar till dessa under en period på något år. När bankerna inte längre ville låna ut pengar till Plastal, så blev konkurs enda alternativet. Nu kanske man inte bara skall skylla på bankerna, utan även på biltillverkarnas PIP-rutiner och ständiga krav på billigare, snabbare, mer.
För egen del spelar det ingen roll om räntan är 0.25% eller 0.5%. Jag tänker inte låna pengar ändå. Inte ens för att köpa det guld som kommer stiga i pris tack vare den kommande världsomspännande inflationen i spåren av kvantitativ lättnad. Riksbanken viftar med inflationsspöket för att uppmuntra folk att låna pengar och på så sätt stimulera ekonomin. Men om du redan sitter med lånefinansierad bil, lånefinansierade möbler, lånefinansierad platt-TV och ett till 105% belånat hus, hur skall du kunna låna ännu mer, även om Riksbanken tänker trycka nya pengar. Lustigt att varna för ett inflationsspöke som Riksbanken själv är orsaken till…
Cecilia Aronsson överraskar för en gångs skull, och har tagit av sig humoristhatten. Hon är rent av kritisk till att räntan alls sänktes.
13 kommentarer
En positiv sak med att räntan sjunkit så mycket som den gjort de senaste månaderna är ju att folk som sitter med hög belåning på sina hus får en kraftigt sänkt kostnad varje månad. Det kan röra sig om 4-5000 kr/månad för en del, enligt nyheterna.
Det kanske inte har så mycket med den strukturella finansiella krisen inom banksektorn att göra, eller med den låga efterfrågan på järnskrot på fyra hjul m.m.
Men en viss ökad konsumtion borde det leda till.
Det är inte så säkert. De kanske lyder mitt råd, eller det sunda förnuftet, och amorterar/sparar de där 5000 per månad medan de har chansen.
Oavsett så kommer inte inhemsk konsumtion att vända svensk ekonomi.
Undertecknad har just skrivit en artikel i nästintill samma ämne.
Sjunkande räntor garanterar djupare depressionEn förväntan om “ständigt” sjunkande räntor leder till att kostnaden för att likvidera lån ökar och lågkonjunkturen förvärras.
Detta att jämföra med låga MEN STABILA räntor som är mycket fördelaktigt och kan uppnås genom stabil uppbackad valuta.
Tack för ännu en bra artikel!
Jag skulle nog våga säga att Plastal föll på en allt för hög belåning. Hade de haft en halv årsomsättning i kassan skulle de kanske klarat sig bättre.
Skrev själv några rader om detta bolag för ett tag sedan. Om nu någon orkar läsa den.
http://brachyura.wordpress.com/2009/03/06/bumpershine-for-plastal/
Humoristhatten av på Cecilia Aronsson;-) Sällan jag skrattar så mycket för mig själv som när jag läser dina målande uthängningar som följer som en röd tråd genom inläggen. Tomhylsan, Låna och Wanja-principle har blivit begrepp som man själv slänger sig med.
Det är stort att kunna vara så saklig som du är och samtidigt ha med så mycket humor i inläggen. Hoppas inte jag själv blir föremål för Cornu-sågning. Än så länge är det väl bara Anders Borg och Anders Björck som går hyfsat osågade ur dina inlägg.
Keep up the good work!
/Mr. Anonymous
Mr Anonymous, det beror ju på vem du är… Bara att säga till.
hur ska man profitera på väntad inflation? Är det inte just genom att ha lån?
Om du måste ställa den frågan besitter du inte tillräckliga kunskaper för att kunna riskera att spekulera mha lån.
Stefan Ingves är ett bedårande barn av sin tid.
Han försöker ge sken av att allt är under kontroll och att inflationen inte blir ett problem när ekonomin tar fart. Historiskt så har ingen centralbankschef någonsin lyckats att höja räntan till rätt nivå i rätt ögonblick, pga att det är en omöjlig uppgift.
USA vill undvika inflation till varje pris och kommer att monetarisera sina skulder. Detta är politiskt görbart eftersom Kina äger obligationerna. I Japan på 90-talet ägde hushållen obligationerna så politikerna var tvugna att välja deflationsvägen.
“USA vill undvika inflation till varje pris och kommer att monetarisera sina skulder.”
Skrivfel? inflation ska vara deflation gissar jag?
PD
PD, japp skrivfel, tack för det!
Systemet sjunger på sista versen.
Politiker har byggt upp ett system som är helt ohållbart i längden, troligen har man inte förstått vidden och haft fel rådgivare.
Vi är nu inne i ett stort experiment, skuldexperimentet. Vi lever i historiska tider. Den dagen kreditexpansionen inte fortsätter kollapsar det.
Ett pyramidspel av skuld. Ett mycket komplext spel för den oinvigde.
Möjliggjort av fiatvaluta (hade inte gått annars), fractional reserve banking och på toppen flytande växelkurs överallt på planeten. Jag tror inte man förstått vad man skapat för system, ett oerhört komplext system.
Thaman
Det intressanta i kråksången är vad man bör göra för att utnyttja detta?
Jag tänker att mer sparande och att INTE byta bostad just nu (framförallt inte när priserna ÖKAR !?!?) är en bra strategi 🙂
Och om jag samtidigt fortsätter “leva” så stimulerar jag ju ekonomin också – dvs. köper mat, el, lite byggvaror då och då osv
/K