Ett bevis till för att vi aldrig haft kapitalism och en fri marknad, utan är ständigt reglerade och störda från statligt håll hittar man på arbetsmarknaden. Där har vi en statligt sanktionerad och lagstödd kartellbildning, som gör att ännu en parameter i en fri marknad saknas. Nämligen tillgång och efterfrågan vid sättande av lön.
Kartellbildningen kallas “facket”, och innebär att det inte går att sänka löner när efterfrågan är låg. Eller åtminstone inte har gått att sänka löner. På Scania funderar man nu på sänkta löner, men antagligen är det bara retorik i förhandlingarna med facket.
Att man nu åtminstone får diskutera sänkta löner för att stärka konkurrenskraft och företags överlevnadschanser pekar på att vi går mot en bättre fungerande och friare marknad.
Det går inte att ha en marknad där prissänkningar är uteslutet, utan endast höjningar är tillåtna. Vad kommer härnäst? Förbud mot fallande aktiekurser? Det har man prövat i Pakistan om jag minns rätt, men det gick inget vidare…
Nej, i en fri och kapitalistisk marknad sätts löner på marknaden, inte genom maffialiknande metoder och en kartell.
Låg efterfrågan på arbetskraft skall i en sund ekonomi leda till sänkta löner, vilket ger ökad efterfrågan på arbetskraft. Tillgång och efterfrågan måste mötas. Och kom inte dragandes på några argument om “de inhemska konsumtionen”. Sverige är och förblir ett exportland, och det är vad som driver vår ekonomi. Väldigt få svenska företag skulle överleva på inhemsk konsumtion, och de som gör det klarar det eftersom kunderna får lön från exportindustrin…
Snabbaste sättet att höja sin lön idag är att gå ur facket, men vara kvar i a-kassan. På köpet så kan inte facket förhandla bort din position i varselkön enligt LAS, vilket de kan och gör om du är medlem, till fördel för fackombudens nepotism.
13 kommentarer
"Sverige är och förblir ett exportland, och det är vad som driver vår ekonomi"
Ja, Sverige måste ha en stor export för att orka driva runt den gigantiska offentliga sektorn (som är skattefinansierad).
Och nu när exporten minskar så måste de privata företagen dra åt svångremmen/göra sig av med folk.
–> Ger incitament att jobba i den offentliga sektorn —> ("där får man behålla jobben")
Hur bra är det egentligen?
= Inte speciellt smart uppbyggt det här landet.
Finns dock vissa ljuspunkter tack och lov.
Thaman
Facket är ett resultat av föreningsfriheten. I Sverige finns dock fackföreningsvänlig lagstiftning som gjordes på 70-talet. Palme avskaffade då “den svenska modellen” där arbetsmarknadens parter gjorde upp om villkoren. Företagskarteller ryms också under förenings- och avtalsfriheten men brukar bekämpas av staten. Statens bevakning av föreningsfriheten kan sägas ha slagsida.
Något sådant som “fri marknad” kan inte existera då marknaden är en uppsättning regler som talar om vem som har rätt i konflikter. Den som diskrimineras av de reglerna kan knappast uppleva frihet. För vem av musikproducenten och fildelaren skall marknaden vara “fri”?
Bättre att tala om bara marknader, de regler som omgärdar dem och vilka incitament det skapar.
Nisse
Kan säga att facket och kollektivavtal är som ett taggtrådsstängsel för mig.
Då någon mupp från facket har förhandlat fram ett avtal alla på min arbetsplats är bundna av är det smått omöjligt att få till en personlig löneökning via starka argument. Det man får tillbaka är “facket har förhandlat fram de närmsta tre årens löner för er”
Jag är inte med i facket och jag förhandlar hellre själv om min lön, men om företaget inte använder kollektivavtal tar det hus i helvete och det är det inte många företag som vill
Finns det något land som är och förblir ett importland, och som driver ekonomin framåt?
Gillar verkligen den här bloggen. Tack, Cornucopia för all bra läsning man har fått här genom tiderna.
/Ribban- som egentligen har hjärtat till vänster
Nisse, du har en poäng i att prata om “marknaden” i bemärkelsen den marknad som existerar utifrån de regleringar som finns.
Men med vänsterretorik så avses “marknaden” vara den onda fria marknaden som vill alla illa, och då är det viktigt att påtala att det vi inte har någon fri marknad.
Vi behöver ett nytt ord som tydliggör detta. “Fri marknad” är enkelt och lättfattligt. “Ofri marknad” är visserligen motsatsen, men kanske inte ligger helt rätt i mun?
Tål att funderas på. Skriver ett blogginlägg om det.
“det inte går att sänka löner när efterfrågan är låg”
-rörliga löner skulle minska viljan hos banker att ge lån ytterligare, vilket är motsatt den effekt som eftersträvas för att lindra krisen…
-men motsvarande effekt kan uppnås om man nyttjar möjligheten att hyra in personal från konsultbolag när efterfrågan är hög.
Anonym, det är inte alls eftersträvansvärt att banker skall öka utlåningen. Vad vi behöver är en period med avskuldning, där skuldsättningen i samhället minskar via amorteringar, sparande och konkurser. Först därefter kan vi få en sund återhämtning i ekonomin.
Fast retoriken och drömmarna är åt andra hållet, vilket förstås är helt orimligt. Och det kommer visa sig framöver.
håller med om att det krävs en minskad skuldsättning men likställer inte det med en minskad vilja att ge lån…
men framförallt tror jag att den effekt du efterfrågar kan uppdnås med att öka andelen tillfällig personal såsom konsulter.
Tyvärr är det så illa att facket utan problem kan förhandla bort din plats i LAS-kön OAVSETT om du är medlem eller inte. Facket är allsmäktigt på det planet.
fnilsson
1. Vi har aldrig haft en riktigt fri marknad därför har vi kris…
Vi har aldrig haft riktig kommunism därför slutade det med förtryck… (Börjar bli tjatigt med bortförklaringar från båda sidor.)
2. En fackförening är en sammaslutning av ett antal individer. Ett företag ägs ofta av ett antal indiuvider. Varför just begränsa fackföreningen?
Dessutom: Varför skall man inte i en helt fri ekonomi tillåta företagskartellbildning?
3. Marknaden är naturligtvis inte ond (vänsterinställning) och inte heller god (nyliberal inställning). Den är naturligtvis varken eller. Frågan är om den är nyttig oreglerad. Det vet ingen och ingen är förhoppningsvis dum nog att prova det i full skala.
Cournopia: Ska du leka nyliberal så får du löpa linan ut.
Varför inte avskaffa vaultor så får banker, företag eller vem faen som helst hitta på valutor som det behagar dem. ICA-dollar anyone?
Det skulle var oerhört intressant att veta varför detta INTE skulle vara en naturlig del av en FRI marknad. (Tillsammans med en hel hoper andra saker tex kartellbildningar m.m.)
//Håkan
Hehe, vilka tomtar som är inne och kommentar =)
Ica-dollar
Ica kan säkert ge ut Ica-dollar om man vill.
Jobba av dem i Ica butik och handla för dina Ica-dollar där.
Banker har tidigare gett ut lokalmynt som har varit inväxlingsbara mot riksbankens pengar en tid.
Men du kan juh testa att trycka upp en egen valuta som du kan försöka prångla på någon annan. Lycka till.
Enda sättet att riksbankens valuta fungerar är för att en lag säger det. Något riktigt värde har inte våra papperslappar längre.
Aldrig tidigare har ett experiment gjorts i liknande skala gjorts. Fiat-valutor överallt.
Dock finns det enstaka länder som har tillräckligt med guld för att täcka sin valuta.
Intressant att följa detta skådespel.. men också ganska obehagligt när inser vilket korthus det är..
Det är märkligt att du talar om kapitalism och fri marknad i samma mening. Den fria marknaden strävar alltid efter att existera, men ur den fria marknaden har sedan kapitalismen uppstått. Kapitalismens strävan är att skapa behov hos konsumenterna för större avanser, det vill säga minska den fria marknaden. Det är också att skapa situationer hos människorna så att de blir tvungna att ty sig till kapitalismen och gärna med så låg lön som möjligt. Fackföreningarna uppstod som en motvikt till detta, för att människor behövde mer än för att bara överleva.
Det var den fria marknaden som röjde vägen bort från feodalismen. På grund av detta kunde kapitalismen uppstå.