Dagens Industri låter någon oljeanalytiker från Nordea uttala sig om att det är tufft för oljan i år, och att priset skall vara 45 USD vid årets slut. Analytikern yrar en massa om oljelager, dvs olja i lager hos raffinaderier, och kan alltså sorteras in i facket oljelageronanist, fast hon är kvinna.
Jag länkar inte till artikeln, eftersom jag inte får ut någon tillbakalänk från DI av det.
Dels är ett uttalande om oljan i 45 USD till årets slut helt meningslöst, eftersom det inte säger något om vad som händer under året. Jag säger inte emot att oljan kan falla tillbaka till 45 USD till årsskiftet 2009-2010, skulle inte förvåna mig om den då tillfälligt kostar under 50 USD. Men det är bara en ögonblicksbild, och som sådan ointressant.
Dels skall oljelagren vara höga så här års. De skall stiga, eftersom inköparna buffrar upp lager inför sommarens högsäsong. Men det betyder inte att oljepriset skall gå ner. Tvärt om så innebär stigande lager att det köps in mer olja, bevisligen, och därmed dras priset upp. När sedan lagren faller under hösten, så faller också priset, eftersom det köps in mindre olja, vilket ger fallande lager.
Oljelageronanister fokuserar alltså på helt ointressanta siffror. Istället kanske de borde titta på att oljekonsumtionen i USA har stigit de senaste månaderna, och återhämtat det ras i konsumtionen man såg under några veckor i höstas. Samtidigt som konsumtionen globalt fallit med ca 0.1% har produktionen fallit med flera miljoner fat, eller 2-4%. När det nu är dags att bygga upp lager, så kommer priset stiga.
Dock kan det vara värt att titta på korrelationen mellan oljepriset och lagren av olja, rent matematiskt, men det har jag inte tid med just nu. Periodvis kan det som alltid finnas en korrelation, men det handlar återigen antagligen om att låta sig luras av slumpen och rör sig i så fall om kausalitet och analytiker och oljelageronanisters behov av att titta på de enda siffrorna som släpps varje vecka, dvs USA:s oljelager. Som inte avspeglar något annat än just USA, och dessutom ofta feltolkas.
Dessutom finns det två rapporter om oljelager. EIA:s rapport, som är den man oftast menar, och API:s rapport. Dessa visar i princip aldrig samma sak. Bägge kan alltså inte ha rätt, och det beror på att i bägge fallen så består lagersiffrorna av beräkningar utifrån datamodeller av hur det brukar vara, justerat för inrapporterade skattningar från många aktörer på marknaden.
Men felkällan är också stor. Med ett års eftersläpning brukar EIA rapportera hur fel man hade, och inte sällan är storleken på felet över 100%. En ökning på 5 miljoner fat kan alltså lika gärna vara en minskning på 0.1 miljoner fat eller en ökning med 10.1 miljoner fat i verkligheten.
Oljelageronani är en sjukdom, som drabbar många, eller rent av de flesta, proffsoljeanalytiker. De känns igen på de håriga handflatorna, och de över åren allt tjockare glasögonen.
Stop or you’ll go blind! Vilket bevisligen skett med många analytiker redan, för de är förblindade och ser inte verkligheten.
3 kommentarer
Alla oljelager är inte så officiella. Som jag påpekade i januari så lagrades det i alla fall då mycket olja i ankrade supertankrar i en spekulation om högre oljepriser.
Det är så många faktorer som styr oljepriserna att det är mycket svårt att förutsäga på kort sikt. Teknisk analys kanske är det bästa sättet?
Själv tror jag på mycket stora fluktuationer i oljepriset under året. Huvudtrenden just nu är ju lägre konsumtion, men det har ju också stoppats en mängd projekt pga att de inte är lönsamma vid dagens oljepris. Sen kommer ju politisk osäkerhet in i bilden. På Iranfronten verkar det ju vara lugnare just nu, men kung Abdullah av Saudiarabien blir ju bara äldre för var dag som går.
Nu när du börjat skriva om olja igen, kan du väl följa upp med lite mer om PA Resources som du ju skrivit om tidigare.
Även kvinnor kan onanera. Bara så vi har det klart för oss och inte trampar genusgerillan på tårna.