Det kanske är dags att kommentera statsägda (dvs du och jag) Vattenfalls vidare äventyr på kontinenten. Denna gång äventyr i storleksordningen 95 miljarder SEK, nämligen budet på holländska Nuon. Ett uppköp som till passande 95% av dessa 95 miljarder handlar om fossilgas-, kol- och kärnkraftverk, och alltså ökar det ändliga fossila behovet i Vattenfalls kraftverksportfölj.
De där 95 miljarderna är förresten kontant, och är hälften av Vattenfalls investeringsutrymme de närmsta fem åren. 95 miljarder av dina och mina pengar. Iaf om du som läsare är svensk. Det är drygt 10 000 SEK per svensk, gammal som ung. 40 000 SEK per fyrpersonsfamilj. För att köpa kraftverk som är beroende av import av ändliga energikällor. OK, Nederländerna har förvisso egen fossilgasproduktion även under några år till.
Man kan fråga sig varför Vattenfall alls skall ägna sig åt kontinentala äventyr. Ett svar kanske finns i Veckans Affärers journalist Gunnar Lindstedts utmärkta artikel om hur Vattenfall smyghåller på billig vattenkraft och säljer när priset är som högst pga bland annat Vattenfalls egna kolkraftverk på kontinenten.
Vinsterna på detta, som alltså mjölkas av svenska privatpersoner och företag, går inte tillbaka till oss svenskar, utan går till att köpa upp fler kolkraftverk på kontinenten.
Vidare påtalar Gunnar Lindstedt att prisökningen på el som handeln med utsläppsrätter inneburit, i själva verket har lett till högre vinster hos elproducenterna och stigande priser på vår egna förnyelsebara vattenkraft eller koldioxidfria kärnkraft. Auktionsförfarandet för utsläppsrätterna har tydligen om och om igen skjutits på framtiden via intensiv lobbying.
Förr eller senare kommer Vattenfall göra ett misslyckat förvärv. Tills dess kanske man kan ursäkta det hela med att man bygger värde i bolaget som i förlängningen kommer alla svenskar till del. Om det nu inte vore för att man köper in sig i allt större beroende av ändliga fossila energikällor. Varje fossilgasverk har till skillnad från t ex vind- eller vattenkraft ett slutdatum där det inte längre finns energi till kraftverket. Inte ens Ryssland kommer kunna leverera för evigt. Om de nu vill det. Fossilgasberoendet ger Ryssland ett kraftfullt vapen. Speciellt om man nu bara kan få bygga Nordstream-pipelinen också.
Kan Sverige och svenska regeringen motstå trycket att godkänna pipelinen, när allt större det av Vattenfalls kontinentala kraftportfölj direkt eller indirekt är beroende av rysk fossilgas?
I övrigt har tydligen samtalen mellan regeringen och oppositionen kring energipolitiken och bla kärnkraften havererat. Det kanske är därför Vattenfall hellre använder sina 95 miljarder utomlands, för utan en långsiktig och konsekvent energipolitik kommer man inte vilja investera i det egna hemlandet.
6 kommentarer
Jag håller med om att det låter väldigt suspekt. Jag har också skrivit om det här och jag tycker att det blir värre ju mer man hör om det.
Det är kontant som i lånade pengar. 9 banker som lånar ut. De är lånade direkt i Euro så det är inte bara våra pengar.
Det är tydligen inte heller särskilt stora anläggningar Nuon har, några kol och gaskraftverk ja, men det handlar bara om ~17 TWh el. Våra personbilar släpper med andra ord ut mer. Är bra om de stänger ner några kolkraftverk till förmån för gaskraftverk, men jag vet inte riktigt vad de vill få ut av affären, stor marknad för vindkraft är det dock säkert. Dock dyr vindkraft räknar jag med, havsbaserad och liknande. Det kostar också flera miljarder Euro.
Man kan väl tycka att det vore bättre med mer investeringar i våg- och vindkraft.
95 miljarder investerade i alternativa energikällor borde på lång sikt ge mer tillbaka än investeringar i kol- och gaskraft.
Leker Vattenfall hävstång med 95 miljarder lånade kronor för att köpa kraftverk som eldar ändliga energikällor så är det förstås ännu värre.
Det är bara att läsa pressmeddelande så ser ni vilka banker som är inblandade. Ett företag med ett par miljarder i vinst varje år har självklart inte 5 miljarder Euro i kassan. Inget svenskt företag har det.
En investering med 95 Miljarder i förnybar energi skulle självklart inte ge mer än dessa lönsamma ~17 TWh plus att det i Sverige inte finns stamnät för en så stor satsning och tar tid. Man måste tänka på att detta handlar om kombikraftverk så de säljer värme också. Handlar också om flera rena värmeverk. Det handlar än så länge inte om mer än 5 Miljarder Euro dock. Alltså ungefär lika mycket som deras svenska satsning på vindkraft fram till 2016. Lillgrund (mycket dyrt projekt) kostade 1.8 miljarder t ex. För de får du 0.33 TWh el. Hur som helst är det inte första gången de köper fossil kraft.