På 1970-talet fick man skicka ut hela västvärldens kvinnor i arbetslivet för att behålla tillväxten och levnadsstandarden och kompensera för inflationen.
På 1980-talet och 1990-talet så minskade man sitt sparande för att behålla tillväxten och levnadsstandarden och kompensera för inflationen och behålla levnadsstandarden. Glöm inte att justera sparandet för inflationen.
På 2000-talet sänkte man räntorna till nästan ingenting och lånade pengar för att behålla tillväxten och levnadsstandarden.
Vad gör vi nu? Nu varnas det för inflationen även i gammelmedia. Hur skall vi kompensera oss denna gång, och hur skall vi bibehålla tillväxten? Alla vuxna i ett hushåll är redan ute i arbetslivet. De flesta har redan stora skulder. Räntan är redan 1%, eller i USA i princip 0%. Vi kan förstås minska det sparande som finns kvar. Eller tvinga ut barnen i arbetslivet, inte för att de skall få egna pengar och få ta eget ansvar, utan för att de skall betala hushållets utgifter?
Finanskrisen, lågkonjunkturen, recessionen och depressionen är inte över. Den har bara börjat. Och hyperinflationen ligger och gror under ytan.
20 kommentarer
Inflationen är den kraft som gör att skulderna minskar. Mina föräldrar tog gigantiska lån på 110 000 kr och byggde hus 1964. Inflationen har gjort dem skuldfria så att de har kunnat lånat mer.
Du förutsätter att du kommer få lönekompensation för inflationen. Det fick dina föräldrar genom att bägge arbetade.
Får man inte en reallöneökning i hushållet, så kommer inflationen bara innebära att du får svårare att betala dina räntor.
Ex, stiger levnadskostnader 10%, men lönen bara 8% (före skatt), så kommer du inte kunna amortera av det där lånet, tvärt om får du mindre pengar i plånboken varje månad.
Pga marginaleffekten av skatten på nettolönen, så måste du varje år få en löneökning som överstiger inflationen, procentuellt mer för högre lön, för att inte tappa i reallön.
Om man dessutom inte amorterar, så blir man ändå inte av med skulderna. Dina föräldrar amorterade.
Inflation är ett ökat utbud av pengar. Om man t.ex spelar monopol och dubblar pengarna på bordet betyder ju inte det att alla helt plötsligt blev rikare, utan snarare att man halverade värdet på de redan existerande pengarna.
Hejsan!
Ja, hur gör vi nu?
Den sätt många redan har löst det på är att jobba mer. Det ökar inkomsten så att vi tjänar mer slantar att kunna konsumera för.
Detta är dock inte alla förunnat eftersom alla inte har samma initiativförmåga, men det finns tusentals i vårt land som faktiskt måste jobba mer än 40 timmar i veckan för att kunna hänga med i konsumtionsracet.
En del har väl redan påbörjats. Se till att alla som har en förmåga att arbeta gör det de kan. Invånare som uppbär olika former av bidrag har sett dessa krympa och många har ordnat arbete. Detta måste fortsätta.
Sedan finns alltid pensionsåldern att trixa med.
Sedan kan man se till att ungdomar börjar arbeta innan de fyller 30 och studerat X antal år.
Börjar yngre människor arbeta tidigare så föder de förhoppningsvis barn tidigare.
Vi kan enkelt öka arbetskraftsinvandringen, så klarade man tillväxten innan man släpade fruarna från spisen.
Ja det finns en del att göra men inget är lätt och inget varar för evigt. Kan vi inte effektivisera och använda mer energi så får vi helt enkelt ingen tillväxt.
Samtidigt så är vår nuvarande levnadsstandard så bra så det är mycket få förunnat, både igår, idag och i framtiden.
40-talisterna går i pension och lämnar över jobben till yngre förmågor. Dessutom har många av dem gott om pengar (även om de tappat en del på sistone) som ska levas upp. Ide´n med att jobba och spara ett helt liv och låta barnen ärva förmögenheten gäller inte riktigt länge.
En stor strukturförändring blir säkert nedmontering av stora offentliga utgifter som pensioner, trygghetssystem osv. Då frigörs resursen till tillväxt samt att vi alal kommer jobba mer istället för att lata oss i hängmattan
“40-talisterna går i pension och lämnar över jobben till yngre förmågor”
Jobb lämnas inte över. Det finns inte ett på förhand bestämt antal jobb som ska utföras. Jobben skapas av efterfrågan. Om du som Robinson Crusoe är på en öde ö och blir hungrig så skapas jobbet jägare/odlare. om du vill ha någonstans att bo skapas jobbet bostadsbyggare. Om du vill fördriva tiden med olika nöjen kanske jobben dataspelsutvecklare har en plats på ön.
Bara för att Gunnar slutar på Assa Abloy betyder inte automatiskt att det finns plats för en nyutexad ingenjör där.
Borde man inte få en reallöneökning om man minskade skatten? Skatterna är väl en av de större utgifterna ett hushåll har…
Jobb lämnas inte över. Det finns inte ett på förhand bestämt antal jobb som ska utföras.
Det är ju självklart. Min poäng är att när alla 40-talister slutar så uppstår rimligen vakanser någonstans i kedjan. Annars skulle de ju inte tillföra något alls, och det har jag svårt att tro.
OK, men att de jobbar nu/hittills betyder inte heller att de på något sätt är/varit ivägen eller hindrar/t andra från att jobba.
Jobb finns alltid att utföra så länge du gör något som någon annan är beredd att anstränga sig för att få tag på.
“OK, men att de jobbar nu/hittills betyder inte heller att de på något sätt är/varit ivägen eller hindrar/t andra från att jobba. “
Min åsikt också.
En del tycker att de äldre ska stiga åt sidan och ge plats för de yngre, men det tycker inte jag. De yngre får kämpa sig in bäst de kan, kontra med lägre lön etc. Det blir inte automatiskt lika bra att bara ersätta folk. En del äldre sitter på grymt mycket erfarenhet och lärdommar som är mycket värda. Det vore idiotiskt att inte ta vara på det för att släppa in färskingar. Vi måste ha kunskapsöverföring om det här landet ska stå sig innan vi släpper iväg de äldre.
PD
Cornucopia skrev:
“och hur skall vi bibehålla tillväxten?”
Jag trodde Cornucopia var in the know..
Har vi inte allvarligare saker att bry oss om när balansen i klimatet hotas? Därför är ett nytt system på väg. Skriv gärna mer om kopplingen ekonomi, klimat, energi mm.
Mvh P
Det var nog mer en retorisk fråga. Tillväxt kan behållas på pappret genom manipulation av statistik och omdefinering av olika begrepp.
Men i realiteten får vi nog först uthållig tillväxt när ekonomin kontrakterat tillräckligt så här på Kondratiev-vintern, och vi får ett paradigmskifte vad gäller ny teknik som kan föra oss framåt trots reala resursbegränsningar. Tills dess kan det tidsvis bli lite tillväxt, antagligen, iaf regionalt.
Men den verkliga tillväxten kan mätas i folks livskvalitet, och det går inte att trixa bort med statistikmanipulation . Återstår att se om den går framåt eller ej.
Vi får hoppas på teknologisk utveckling för att höja levnadsstandarden. Jag hoppas fortfarande på att en hyfsat billig robot kan måla om mitt hus om 30 år.
Aewheros,
hoppas att en hyfsat billig robot har koll på dig om 30 år, så att du betalar skatt för det utförda arbetet.
Aewheros,
glömde underteckna med
/livskvalitet
Köp aktier. garanterat inflationsskyddande.
Nej, aktier är inte inflationsskyddade. Det är problemet med inflationen, att den även urholkar företags vinster, undantaget möjligen primärproducenter med små externa kostnader.
Under hyperinflationen på 20-talet i Tyskland, så gick visserligen börsen upp några miljarder procent nominellt, men mätt justerat för inflationen så gick börsen ner typ 60-70%.
Det är ingen som vet hur vi ska hantera situation med så otroligt mycket pengar utlånade. Sub prime är toppen på ett isberg. En bra början är att sluta kasta bra pengar efter dåliga.
http://room809.blogspot.com/2009/02/obama-en-desperat-man.html