Skall man göra något, så skall man göra det ordentligt. Tredje gången gillt.
Vi tar en titt på oljekonsumtionen i USA för åren 2003 till 2008, från månadsskiftet augusti-september till årets slut.
Nu kan vi se hur mycket 2008 avviker.
Intresseklubben noterar att 2007 följer medel för 2004-2008 ganska bra
Det år som 2008 påminner mest om är 2003.
Fast oljepriset (WTI) ligger fortfarande högre än under samma period 2003. Då kostade oljan ca 31 USD, nu kostar den ca 37:71 USD. En uppgång med ca 21%. Något har alltså ändrats mot 2003. Skall vi gissa på peak oil? Världsekonomin och USA är nu i sämre skick än den var 2003, men vi ser ändå ett 20% högre oljepris. Och det produceras globalt mer olja idag än 2003, men ändå ser vi ett högre pris. Även om USA:s efterfrågan har sjunkit de senaste åren, så har efterfrågan ökat globalt, trots finanskris.
Det finns de som hävdar att det inte finns några säsongsvariationer i oljan, vilket vem som helst förstår är fel. Det finns i allra högsta grad säsongsbaserade mönster i oljeförbrukningen, baserat på t ex semestertrafik eller eldningsolja för uppvärmning beroende på kallare vinter. Nedan följer den normerade utvecklingen i konsumtionen för perioden. Den normalt minskande konsumtionen under hösten leder ofta till en dipp i oljepriset under andra halvåret.
Man kan ju notera att normerat är utvecklingen under hösten 2008 nu ikapp utvecklingen 2006.
För att återigen tydligt se hur 2008 avviker från medel, så tittar vi på följande graf.
I början av september följer 2008 medelutvecklingen på pricken, men sedan slår finanskrisen till och konsumtionen dämpas helt klart. Men mot slutet har vi en återhämtning som nästan tar oss upp till medel igen, och återhämtningen följer medelkurvan rätt bra. Rimligtvis är det fallande oljepris som ligger bakom.
En möjlig slutsats av allt det här är att den värsta konsumtionsminskningen nu är över för oljan, och att paniken lagt sig. Det kraftigt minskade priset har tillsammans med en konsumtion som någorlunda påminner om 2003 i nivåer gjort att konsumtionen har stabiliserats, iaf tillfälligt.
OPEC:s produktionsminskningar framöver kommer rimligtvis få effekter på oljepriset. Jag tror att allt annat är önsketänkande, eller planteringar från de som ligger negativt positionerade i oljan. Dessutom är det en nödvändighet för många oljeexportörer, inklusive Saudi-Arabien, att få upp priset igen. Detta för att göra oljeutvinningen så pass lönsam att de kan driva nationalräkenskaperna, inte att oljeproduktionen i sig är olönsam vid dagens oljepris.
Diskutera, kritisera!
10 kommentarer
Fint initiativ!
”Även om USA:s efterfrågan har sjunkit de senaste åren, så har efterfrågan ökat globalt, trots finanskris.”
Den stora frågan, som du också berört, är just hur det ser ut globalt?
Hur berömmer du/ni den globala olje-efterfrågan de senaste 6 månaderna, de kommande 6 månaderna?
Tack för en trevlig blogg!
Enormt välskriven blogg! Håll stilen 2009 så kommer du gå om blondinbella!
lollo, tack men knappast. För att få många läsare måste man vara ytligare än Aftonbladet och bara skriva om konsumtion, kändisskvaller eller annat som läsarna slipper använda hjärnan till.
Menar du att jag ska köpa en guldtacka och några fat olja; och sen vänta? Blir jag rik då?
Hej, vet själv att du har en del i oljeaktie och truster, hur ser du på t ex
HOU.TSX som ger dig 2 x oljepriset på NYMEX. Utställare JOV.TO.
Inte säkert att oljeaktie kan hålla det tempot vid en eventuell uppgång i oljepriset. Man slipper politiska risker, risken för produktionsminskningar, dyrare utvinning, kladdig ledning m.m
ABN har också open end certifikat olja ( OEV och OEC ). Utställare RBS.L
Är mycket intresserad av att just spekulera i oljepriset utan warranter hjälp som har ett ”bäst före datum”. Risker utöver oljepriset är om utställaren (emittenten) kan gå i kk, vilket inte är helt lätt att ta reda på.
Frågan om de ovan nämnda instrumenten dyker frekvent upp på olika forum, men ingen har koll…
Kanske vågar du med ditt analytiska sinne försöka reda upp det här i en artikel på din blogg?:)
Med vänlig hälsning
JG
Etf Dxo? Eller Dto som borde sjunka mycket kraftigt snaaart. Frågan är hur man bäst ligger kort i Dto.
Mvh Patrik
Cornucopia,
Det verkar onekligen som om det lägre priset på olja gjort att efterfrågan har återhämtat sig. OM nu inte lågkonjunkturen blir värre tycker jag att man kan våga dra slutsatsen att det inte finns så mycket mer fallhöjd kvar i oljepriset.
Jag undrar vilka förbrukare det är som nu, under lågkonjunturen, vid en lägre prisbild, går in och ökar sina inköp. Knappast inte tillverkningsindustrin.
Jag gissar på att mer olja nu istället går till elkraftproduktion, husuppvärmning och kanske till mer privatbilism.
Det är ändå intressant och lite förvånande att förbrukningen år 2008 under en lång period legat så mycket lägre än under tidigare år.
Tydligen slår lågkonjunkturen mot oljebehovet trots allt.
Om inte OPEC är ovanligt framgångsrika i sina intentioner om att minska produktionen tror jag därför att vi inte få se några dramatiska rörelser uppåt i oljepriset den närmaste tiden. Inte nedåt heller för den delen.
Vilka de än är som nu passat på att ökat sin konsumtion lär snabbt minska den igen om oljepriset stiger.
M.v.h.
Profithunger
“Tydligen slår lågkonjunkturen mot oljebehovet trots allt.”
Med den slutsatsen behöver vi väl inte väcka presidenten. Japan, industriland, minskade sin efterfråga med 17% senaste månaden. Såklart minskar oljeförbrukningen i detta klimat!
En intressant KPI kan vara bolag inom avfallshanteringen och återvinningen. Fått höta att senaste tiden har det skett en ganska radikal minskning av inlämning av brännbart avfall, dvs. hushållen lägger mindre i soporna till följd av en lägre konsumtion som visar sig i mindre förpackningar, färre tidningar och mindre emballage. Kanske måste det kompenseras med att eldar med fossila bränsle? Se om du kan fiska fram nått intressant i ämnet.
Sen förutsätter jag att det kommer en valfylld och intressant Nyårskrönika i dagarna?
😉
Eh, nyårskrönika? Jag har inte ens skrivit God jul.
Är inte det liksom väldigt mainstream att göra nyårskrönikor? Nu fick jag existensiell ångest.
Idag finns det säkert de som skulle tycka att skriva blogg är ganska mainstream.
Men hur som haver, även om årskrönika kan låta slitet så är resultatet alltid användbart och intressant för framtiden. Låt oss kalla det års-epilog istället, en sammanfattning av årets viktiga händelser och några intressanta slutsatser av dessa.