När väl guldet lämnade intervallet 180:- till 190:- SEK per gram så gick det fort uppåt förra veckan. Baserat på eftermiddagsfixen i London så var guldet uppe på 205:- SEK per gram i fredags, men senare under fredagen gick guldet upp på ATH 214:- SEK per gram.
Just nu noterar guldet ett nytt ATH på över 215:- SEK per gram, i skrivande stund 215:69 SEK per gram, detta trots en fallande dollar.
Det går att spekulera om anledningen till den kraftiga uppgången. Det har pratats länge om att det skulle komma en short squeeze mot slutet av året, att de som tagit negativa positioner i guldet skulle tvingas avsluta dessa inför terminslösen, eller trolla fram fysiskt guld för utställda säljkontrakt.
En annan anledning kanske var den nya börsbotten vi fick se i torsdags-fredags, där vi liksom vid tidigare botten fick se guldpriset sticka iväg eller kronan falla när aktörer tog bort pengar från Sverige.
Och någonstans måste de 20 miljarder USD som amerikanska staten trycker upp för att t ex rädda Citigroup ta vägen. Det är förstås bara ännu en i raden av bailouts, men någon effekt på t ex guldet borde dessa ha i förlängningen.
Även Obamas påstådda enorma krispaket innebär upplåning av nytryckta pengar för amerikanska staten, och kommer öka penningmängd och därmed inflation och högre guldpris. För en sak är säker, det går inte att finansiera några räddningspaket, utan det är den digitala sedelpressen som gäller. Fast det är klart, räddningspaketen läggs väl off-budget, så räkenskaperna ser bra ut.
Oavsett så är guldet på ATH i svenska kronor, samtidigt som börsen varit nere på nivåer som inte setts sedan 1997. Alltså lägre än efter IT-kraschen och 9/11-attackerna. Åtminstone amerikanska indexet S&P 500.
Det är också värt att notera att Tavex betalar mer än spotpris för investeringsguldmynt som Krügerrand eller Maple Leaf. Det råder alltså en sådan brist på finare investeringsguld att man idag kan sälja den väldigt anspråkslösa Krügerranden till Tavex för 224:- SEK per gram finguld jämfört med spot på 215:-. Krügerrand är inte ens 24 karat, och är väldigt tråkig att se på.
Den betydligt vackrare australiensiska Nugget betalas i 225:- SEK per gram finguld. 10:- per gram över spot.
6 kommentarer
Den bästa förklaringen jag har läst är att hedgefonderna nu sålt färdigt, de har varit tvingade att sälja för att täcka sina förluster, dvs samma deleveraging som i alla valutor utom carrytrade valutorna. Det är först nu som guldet har klarat av att stiga samtidigt som dollarn stiget, så har det inte varit tidigare under krisens förlopp.
Har en riktig naturlig nugget på 201 gram från Australien, undrar vad en sådan kan vara värd idag?
Vet att nuggets tidigare betingade cirka dubbla guldpriset.
ovedistiMarknadspriset på finguld ligger just nu på 211 kronor och 10 öre. Jag gissar att du får lite mindre för en nugget än du får för finguld, d.v.s. 99,999% renhet.
Om det stämmer att du får dubbla priset borde den dock vara värd ca 85 000 kr.
Kanske bra att klarlägga att namnet på det australiensiska investeringsguldmyntet (bullionmyntet) är just Nugget. Det rör sig inte om en guldklimp, utan om ett präglat mynt, om jag minns rätt med en känguru på ena sidan och Elisabeth II på den andra.
Australian Nugget-mynt är väl .9999 i finhetsgrad, och ett vacker mynt.
Jo, jag har sett de australiska mynten. De är fina men kan inte mäta sig med känslan av en riktig nugget. Att hålla knappt drygt två hekto (nåja, något enstaka gram går bort i form av kvartsinneslutningar) naturguld i näven är en häftig känsla. Bjuder någon seriöst så är den såklart till salu, delad glädje är ju dubbel glädje.
“knappt drygt”, hmm det blev visst tokigt där. Tänkte skriva knappt 7 troy ounces men försökte ändra mig till drygt två hekto för att bli mer begriplig.
Så kan det gå..