Amerikanska staten tar över bolåneinstituten Fannie Mae och Freddie Mac rapporterar gammelmedia och finanspressen.
Fannie och Freddie har ägnat sig åt att skaffa enorma hävstänger på hanteringen av att köpa bolånepapper och packetera om dessa med kraftig hävstång för maximal profit. Detta är bara en del av hela bolånehärvan inom den rådande finanskrisen som löpt det senaste året, som bara är början av kulmineringen av nästan ett decennium av kraftig överbelåning.
Man bygger inte tillväxt och välstånd på att låna pengar och överkonsumera. Man bygger tillväxt och välstånd på att spara och investera.
Att nu amerikanska staten går in botar inte sjukdomen, utan låter de som lånat pengar och överkonsumerat slippa undan.
Så länge inte sjukdomen får läka ut genom de konkurser den skall medföra och de personliga finansiella tragedier som skall vara resultatet av att inte hantera sin personliga ekonomi och belåning på ett ansvarsfullt sätt, så botar man inte patienten. Man lägger bara patienten i respirator och hoppas att de anhöriga glömmer bort att patienten är sjuk.
Vi har inte sett slutet än. Hundratals banker och bolåneinstitut i USA har gått i konkurs de senaste 18 månaderna, men Fannie och Freddie ansågs vara “too big to go bust”.
Sverige har klarat sig hyfsat än så länge. Men vi är inte speciella. Krisen kommer hit också. Se om ditt hus.
Hårt prövade aktieinvesterare kanske kan hoppas på någon dags positiv börs på denna konstgjorda andning, men patienten visar sig nog inte vara kry trots allt. Skall amerikanska staten garantera F&F:s upplåning så måste man få de pengarna någonstans ifrån. Och det gör man genom att trycka upp mer digitala pengar, med en accelererande inflation som följd. Och köper dessa digitala pengar gör sedan t ex de svenska AP-fonderna. Eller svenska Riksbanken som säljer sitt guld för att köpa dollar.
Nu återstår att se hur stort numer beslagtaget ägande AP-fonderna hade i F&F, inte att förglömma vad alla våra bankers trygga index-, finans-, USA och globalfonder haft. Vem vet, någonstans där ute kraschade kanske någon hedgefond nu, som bettat hårt på någon form av annat ingripande i F&F och nu fått se sina belånade F&F-aktier bli värda noll och intet.
4 kommentarer
Bra skrivet. Din analys är korrekt. Men vad tror du om det underliggande eländet, hur stort är det.
Vi vet att börskraschen 1931 delvis berodde på spekulation i Floridafastigheter, faktiska och påhittade.
Vad är det som säger att katastrofen inte blir lika stor idag? Är börsen, dollarna i stor fara, tror du?
Och om så är fallet, hur stor är då risken för kronan?
De flesta valutor urvattnas i ungefär samma takt genom skapandet av större pengamängd genom belåning. Svenska kronan kommer röra sig som vanligt mot dollarn, lite upp, lite ner. Dollarn kan rent av stärkas, och har också stärkts. Det hjälper ju inte att Riksbanken säljer av guldreserven och köper dollar, men tanken är kanske inte att ha en stark krona, utan en svag?
Åtminstone är Sveriges statsfinanser goda än så länge, vilket man inte kan säga om USA:s statsfinanser.
Att Storbritanniens regering sagt att detta är den värsta ekonomiska krisen på 60 år säger inte lite, för erkänner man en sådan sak så är det antagligen betydligt värre än så.
tack för svar, ska bli spännande att se om/hur börs och valutor reagerar i morrn
HEj
Har läst länge att USA trycker upp mera o mera pengar. Men inget verkar hända.(Läser att ett vanligt land hadde varit i konkurs). Varför är det så här? Även om Arabländer o Asien stöttar. Så verkar det vara nått politiskt isället för ekonomi. Är det vapenmakt det handlar om ??
MVH